Σαρώνουν τις στέγες σε μικρά και μεγάλα σμήνη τόσο γρήγορα, όσο ένα βέλος. Τα ταχυδρομικά περιστέρια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κομψότητας, ταχύτητας, αντοχής και αξιοπιστίας. Ενώ η εκτροφή περιστεριών ήταν ακόμα πιο δημοφιλές χόμπι στην περιοχή του Ρουρ κατά τα μεταπολεμικά χρόνια – το άθλημα είχε περίπου 100.000 θαυμαστές σε όλη τη Γερμανία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 – αυτή η δραστηριότητα έχει μειωθεί περίπου στο μισό μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο αριθμός των ταχυδρομικών περιστεριών – περίπου 5 εκατομμύρια – δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου. Οι εκτροφείς περιστεριών πλέον διατηρούν περισσότερα περιστέρια από ό,τι παλαιότερα.
Τα περιστέρια δεν διατηρούνταν και δεν διατηρούνται πάντα σε ιδανικές συνθήκες. Συχνά ο χώρος διαμονής τους είναι μικρός, δεν υπάρχει αρκετός αερισμός και υπάρχουν αρκετά περιττώματα.
Τα αέρια που δημιουργούνται από τα περιττώματα και η λεπτή σκόνη φτερών που μαζεύεται στο χώρο εκτροφής, είναι πρόβλημα για τα πτηνά, ειδικά το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα απειλητικά είναι τα επιβλαβή μικρόβια που βρίσκουν καλές συνθήκες για την εξάπλωσή τους σε αυτά τα μέρη όπως πχ. η σαλμονέλα.
Τα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν από πτηνό σε πτηνό, ιδίως στις μεγάλες διαδρομές και στις πτήσεις επιστροφής. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί εκτροφείς φοβούνται τη μόλυνση από σαλμονέλα.
Το μέλημα δεν είναι μόνο η υγεία των δικών τους πτηνών, αλλά και άλλων περιστεριών και πουλερικών αναπαραγωγής λόγω του μεγάλου κινδύνου μόλυνσης και τέλος, των ανθρώπων που μπορούν επίσης να μολυνθούν από αυτά τα επιβλαβή βακτήρια. Μέχρι στιγμής, υπήρξαν δύο τρόποι για την καταπολέμηση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος. Ως προφύλαξη, τα περιστέρια μπορούν να εμβολιαστούν αμέσως μετά την εκκόλαψη. Ωστόσο, αυτός ο εμβολιασμός είναι επίπονος και απαιτεί όλη τη δύναμη του περιστεριού. Η επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιμέλεια στην εφαρμογή. Ωστόσο, εάν προσβληθεί ένας χώρος εκτροφής, πρέπει να αντιμετωπιστεί μαζικά με αντιβιοτικά – βαρύ φορτίο για τα ζώα και τον εκτροφέα.
Η ανακάλυψη
Ο Harald Schuka από το Minden της Βεστφαλίας ήταν εκτροφέας ταχυδρομικών περιστεριών από παιδί. Φυλά τα 200 περιστέρια του σε μια μονοκατοικία στον κήπο. Επίσης, γνωρίζει τα προβλήματα και τους φόβους γύρω από τα μολυσμένα από σαλμονέλα πτηνά. Μέχρι το 2006 χρησιμοποιούσε φάρμακα σαν λύση των προβλημάτων αυτών όταν άκουσε για πρώτη φορά για το ΕΜ το 2006. Γοητεύτηκε με την λύση αυτήν. Παρόλο που του ήταν αμέσως ξεκάθαρο ότι το ΕΜ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, αρχικά σκέφτηκε πώς θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει στα περιστέρια του για να υποστηρίξει την υγεία τους και να τα προστατεύσει από ασθένειες.
Πρακτική Εφαρμογή
Το πρώτο πράγμα που αποφάσισε να κάνει ήταν να δώσει EM πάνω από τα φίλτρα. Μερικές σταγόνες την ημέρα είναι αρκετές για να αποικίσει σε ένα περιστέρι επαρκώς το πεπτικό σύστημα. Το χειμώνα, όταν υπάρχει κίνδυνος να παγώσει το πόσιμο νερό, αλλάζει και δίνει στα περιστέρια EM πάνω από την τροφή. Επιπλέον, αφήνει τα ζώα να κάνουν μπάνιο σε EM νερό (50-100 ML EM σε 10 λίτρα νερό) μία ή δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που τους αρέσει πολύ. Αναφέρει ότι αυτό κάνει τα φτερά τους καθαρά και μεταξένια απαλά. Ολόκληρος ο χώρος της εκτροφής ξεπλένεται με διάλυμα ΕΜ τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο κάτι σαν γενική καθαριότητα.
Ο χώρος της εκτροφής ψεκάζεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, ψεκάζεται μόνο όταν είναι εξαιρετικά στεγνό. Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, τα ζώα δεν έχουν μόνο υπέροχο φτέρωμα, αλλά κυρίως μια υγιή εντερική χλωρίδα, την οποία ο έμπειρος εκτροφέας μπορεί να ελέγξει από την κατάσταση των κοπράνων. Δεδομένου ότι χρησιμοποιεί σταθερά ΕΜ, τα περιστέρια του δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ κατά της σαλμονέλας και δεν είχε λοιμώξεις από σαλμονέλα.
Επίσης δεν έχει πλέον κανένα πρόβλημα με κολοβακτηρίδια την άνοιξη. Από τότε, που χρησιμοποιεί συστηματικά ΕΜ τα πτηνά του είναι εντελώς απαλλαγμένα από φάρμακα και αντιβιοτικά.
Ο έλεγχος των παρασίτων είναι απαραίτητος μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Τα περιστέρια του είναι απόλυτα σε φόρμα και υγιή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ευχάριστο υψηλό ποσοστό γονιμοποίησης των ωαρίων.
Μακρά απόδοση αντοχής
Ωστόσο, ο στόχος του εκτροφέα περιστεριών δεν είναι μόνο να διατηρεί και να εκτρέφει υγιή και όμορφα πτηνά, αλλά και να τα χρησιμοποιεί σε αγώνες πτήσης. Ο Harald Schuka εγκατέλειψε αυτό το άθλημα για αρκετά χρόνια, αλλά την άνοιξη του 2010 κατόπιν της συστηματικής χρήση των ΕΜ στο εκτροφείο άρχισε ξανά να στέλνει τα ζώα σε αγώνες. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά. Πάνω απ’ όλα έχει παρατηρήσει ότι τα περιστέρια του είναι πιο επίμονα. Ενώ η προθυμία για παράσταση διαρκεί συνήθως μόνο για τρία χρόνια, εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικά στο τέταρτο και ακόμη και στο πέμπτο έτος. Μέσω της ανακάλυψης του ΕΜ, ο Harald Schuka πέτυχε την πραγματοποίηση μιας εκτροφής χωρίς φάρμακα για τα περιστέρια του, κάτι που δύσκολα φανταζόταν ότι είναι δυνατό. Σήμερα μπορεί να χαλαρώσει και να κάνει την καθημερινή του δουλειά με τα περιστέρια χωρίς να ανησυχεί για ασθένειες ή προβλήματα υγείας. Το πώς τα ταχυδρομικά περιστέρια βρίσκουν το δρόμο τους στο πατάρι του σπιτιού δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι, όπως τα αποδημητικά πουλιά, χρησιμοποιούν τη θέση του ήλιου και των αστεριών καθώς και το μαγνητικό πεδίο της γης ως πυξίδα και χρησιμοποιούν οπτικές ενδείξεις για προσανατολισμό. Ως «πρόδρομος της αεροπορικής αποστολής», το ταχυδρομικό περιστέρι ήταν ο πομπός σημαντικών μηνυμάτων, π.χ. στον πόλεμο. Το 1850, η υπηρεσία ειδήσεων Reuters ξεκίνησε μια τακτική σύνδεση περιστεριών μεταξύ Άαχεν και Βρυξελλών προκειμένου να μεταδώσει ταχύτερα τις τιμές των μετοχών από το Λονδίνο.