Διαβάστε το άρθρο που δημοσίευσε στο ένθετο της Κυριακής, η εφημερίδα το Βήμα στις 21/1/2018 για τον βιοκαλλιεργητή Πέτρο Ζαργάνη από την Εύβοια.
Ο κ. Ζαργάνης χρησιμοποιεί το ΕΜ από το 2007.
Η « μαγική φόρμουλα» του αγροκτήματος Ζαργάνη
Μπορεί ένα αγρόκτημα να είναι «ευτυχισμένο»; Δεν μπορεί λογικά, αλλά το συγκεκριμένο είναι και φαίνεται στον επισκέπτη του. Τα φυτά είναι στη καλύτερη τους, πιο εύρωστα δεν γίνεται, οι κότες τρέχουν πάνω-κάτω ενθουσιώδεις και ακολοθούν από κοντά τους ανθρώπους, οι οποίοι δουλεύουν με μια απίστευτη ηρεμία και καλή διάθεση.
Το 1998 ξεκίνησε ο Πέτρος Ζαργάνης, μετά τη σύνταξή του, να σπέρνει τα 30 περίπου στρέμματα που είχε από τον πατέρα του στο Μαντράκι Ευβοίας. Μέχρι τότε εργάζονταν στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων) ως χειριστής/προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σήμερα δουλεύει 150 στρέμματα, από τα οποία τα 120 δικά του και είναι ο βιοκαλλιεργητής που προμηθεύει τα περισσότερα βιολογικά μαγαζιά και αλυσίδες της Αθήνας και το super market «Θανόπουλος» με μια απίστευτη ποικιλία λαχανικών, γύρω στα 50 είδη, από τα πιο κοινά (μυρωδικά, σαλατοειδή, μπρόκολα ,λάχανα, λαχανίδες, καρότα κ.λ.π.) ως τα πιο παράξενα (είδαμε ρίζες κουρκουμά, φυσαλίδες, ρίζες τοπιναμπούρ και ένα σωρό άλλα). Δοκίμασα τα λαχανικά του και εντυπωσιάστηκα. Το σπανάκι του έμεινε στο ψυγείο μου 15 μέρες και ήταν όπως την πρώτη μέρα που το αγόρασα. Θαύμα-θαύμα αλλά πως γίνεται;
«Είναι οι ενεργοί μικροοργανισμοί» λέει πεπεισμένος ο Πέτρος Ζαργάνης. «Από τον καιρό που τους ανακάλυψα και τους χρησιμοποιώ στο κτήμα μου, έχουν καθαρίσει εντελώς το περιβάλλον από καθετί βλαβερό. Περάσαμε μπροστά από δύο εγκαταστάσεις με 3000 κότες, «ακούσατε» κάποια μυρωδιά; Όχι. Αυτοί κάνουν τα λαχανικά μας υγιή. Πριν ανακαλύψω τους ενεργούς μικροοργανισμούς, έτρεχα κάθε τρεις και λίγο στο κτηνίατρο στη Χαλκίδα για τις κότες. Μάλιστα σκόπευα να τις «καταργήσω». Σήμερα δεν με νοιάζει. Ξέρετε τι θα πει να μη σε νοιάζει; Να μην έχεις καμία έγνοια, να είσαι σίγουρος ότι όλα είναι καλά και υγιή; Μηδέν ασθένειες σε ζώα και φυτά.»
Πολύ μαγικά ακούγονται όλα αυτά. Του το λέω κι επιμένω. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Πώς «δουλεύουν»; Αν είναι έτσι γιατί και οι άλλοι αγρότες δεν τα χρησιμοποιούν;
Γελάει και μου δείχνει κάποιες φωτογραφίες. Διεθνής αντιπροσωπία επιστημόνων που επισκέπτεται το κτήμα, ακόμη και το δικό μας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ένας Ιάπωνας καθηγητής βρίσκεται πίσω από αυτό το «θαύμα». Μου εξηγεί ο καθηγητής Γεωπονίας Τερούο Χίγκα ήταν από αυτούς που υποστήριζαν τα φυτοφάρμακα. Αλλά οι φυτείες του στο Πανεπιστήμιο του Ryukyus στην Οκινάουα δεν πήγαιναν καλά. Κάποια στιγμή αποφάσισε να βρει τα «φάρμακα» που θα βοηθούσαν τα φυτά του να βελτιωθούν. Ανακάλυψε τους ενεργούς μικροοργανισμούς και αφοσιώθηκε σ’ αυτούς. Δούλεψε 10 χρόνια για να παράγει τη σωστή φόρμουλα. Σήμερα παράγονται σε περισσότερες από 50 χώρες και χρησιμοποιούνται στη γεωργία, στη βιομηχανία και στην υγεία. Το βιβλίο του Τερούο Χίγκα «μια επανάσταση που θα σώσει τη γη» έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες και στα ελληνικά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Η φόρμουλα πωλείται διεθνώς ως ΕΜ και στην Ελλάδα ως EMhellas (όπου ΕΜ, Ενεργοί Μικροοργανισμοί), www.emhellas.com.
Ο Τερούο Χίγκα είναι σήμερα πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού για την προώθηση της φυσικής καλλιέργειας.
Οι μικροοργανισμοί στο Μποστάνι.
Οι ενεργοί μικροοργανισμοί διαλύονται μέσα στο νερό του ποτίσματος και λιπαίνουν το έδαφος με φυσικό τρόπο, ενώ παράλληλα καταπολεμούν τις περισσότερες ασθένειες. Αυτό μπορεί να μοιάζει με θαύμα, έχει όμως μια απολύτως επιστημονική και περίπλοκη εξήγηση, που μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του προιόντος. Μέσω του ψεκασμού επίσης μειώνονται σημαντικά οι ασθένειες, όπως μας είπε ο κ. Ζαργάνης. Δεν καταπολεμούνται π.χ. τα έντομα που γεννούν έντομα (όχι αυγά). Μας έδωσε το παράδειγμα της Tutta absoluta, του εντόμου που πλήττει τις ντομάτες. Γι’ αυτό και ο ίδιος δεν καλλιεργεί ντομάτες, εκτός από τα μικρά ανθεκτικά υπαίθρια ντοματίνια. Στη τελευταία μου ερώτηση «γιατί δεν τους χρησιμοποιούν όλοι;» ο κ. Ζαργάνης απάντησε «θα το ήθελα πολύ. Αλλά οι περισσότεροι δεν τους γνωρίζουν ακόμα». Μια επιπλέον καινοτομία εφαρμόζεται στο κτήμα του Πέτρου Ζαργάνη. Μεταφέρουν θάλασσα από το γειτονικό Αιγαίο και ποτίζουν τα φυτά τους σε ποσοστό 1-2% με θαλασσινό νερό. «Περιέχει και τα 90 ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος» λέει ο κ. Ζαργάνης. Φανατικός της υγείας και της βιοκαλλιέργειας έχει επιτύχει να τροφοδοτεί τη βιολογική αγορά του λεκανοπεδίου με προιόντα πρώτης ποιότητας.
ΥΓ: Είναι αλήθεια ότι στο κτήμα του, ακόμη κι εγώ, γνωστή για τη βιασύνη και το άγχος μου, αισθανόμουν ήρεμη και ευχαριστημένη. Μήπως το καθαρό περιβάλλον έχει τελικά και αγχολυτικές ιδιότητες;