Ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος εχθρός των καλλιεργειών είναι οι πολλές ποικιλίες των βλαβερών ή παθογόνων εντόμων, ευρύτερα γνωστών ως παράσιτα, και ιδίως των βλαβερών παρασίτων που εξαπλώνουν ασθένειες. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των βλαβερών παρασίτων είναι η προτίμησή τους στις οξειδωτικές ουσίες, γνωστές ως οξειδωτικά. Κατά συνέπεια, η αποτελεσματική τους αντιμετώπιση επιτυγχάνεται από ουσίες ή περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα αντιοξείδωσης. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι τα αυγά που εναποτίθενται από βλαβερά παράσιτα σε φυτά με μια καλά αναπτυγμένη ικανότητα αντιοξείδωσης παραμένουν σ΄αυτή την κατάσταση και δεν εκκολάπτονται ποτέ.
Για παράδειγμα, τα αυγά που εναποθέτουν οι μύγες, όταν επεξεργαστούν με ΕΜ, δεν ωριμάζουν σε νύμφες (κάμπιες). Κατά τον ίδιο τρόπο, οι νύμφες που επεξεργάζονται με ΕΜ δεν προχωρούν ποτέ πέρα από το στάδιο της κάμπιας και ως εκ τούτου, δεν ωριμάζουν ποτέ σε μύγες. Η αιτία είναι ότι οι νύμφες ευδοκιμούν σε συγκεκριμένες ουσίες, που συναντώνται σε προιόντα τα οποία βρίσκονται σε σήψη, και οι οποίες τους επιτρέπουν να παράγουν από το στάδιο της νύμφης στην ωρίμανση, να γίνουν δηλαδή ενήλικες μύγες. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στους ΕΜ παρεμποδίζουν το σχηματισμό αυτών των ειδικών ορμονών, περιορίζοντας έτσι τη μεταμόρφωση.
Η κατάσταση είναι διαφορετική στην περίπτωση των ωφέλιμων εντόμων. Ως επί το πλείστον, η ομάδα των παθογόνων εντόμων, τα βλαβερά παράσιτα που εξαπλώνουν ασθένειες, είναι συνήθως φυτοφάγα, τρεφόμενα με αδύναμα ή άρρωστα φυτά ή σάπιες ουσίες. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των ωφέλιμων εντόμων είναι συνήθως σαρκοφάγα. Το σύστημα ενζύμων στα φυτοφάγα διαφέρει από εκείνο των σαρκοφάγων. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς σημαίνει ότι μια έντονη ικανότητα αντιοξείδωσης θα έχει επιζήμια αποτελέσματα στα βλαβερά παράσιτα όχι όμως και στα ωφέλιμα έντομα. Αντιθέτως, σε αυτά θα έχει ευεργετική επίδραση, επιφέροντας αύξηση στα ενεργειακά επίπεδα των συγκεκριμένων πλασμάτων.
Με λίγα λόγια, οι συνθήκες αντιοξείδωσης που προκαλούν οι ΕΜ χαρακτηρίζονται από ένα μηχανισμό που εξαλείφει τα παράσιτα και τις ασθένειες, ενώ την ίδια στιγμή διεγείρει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των ωφέλιμων εντόμων.