Κι ενώ συμφέρει να μετατρέπουμε τα οικιακά απορρίμματα σε οργανικό λίπασμα, υπάρχουν ορισμένα άτομα που δεν έχουν ανάγκη από κανένα είδος λιπάσματος, οργανικό ή μη. Οι κάτοικοι της πόλης, ιδιαίτερα όσοι μένουν σε διαμερίσματα, δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν πουθενά, εκτός ίσως για τις γλάστρες τους ή για την λίπανση των καλλωπιστικών θάμνων τους. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι πράγματι ξεκινούν την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων τους. Τι θα κάνουν το οργανικό λίπασμα που θα δημιουργηθεί; Η απάντηση φυσικά βρίσκεται στη συνεργασία.
Μια καλή συμβουλή για τις αστικές κοινότητες, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα το τελικό προϊόν των ανακυκλώσεων, είναι να εξετάσουν την περίπτωση να συνεργαστούν με τις κοινότητες κοντινών αγροτικών περιοχών, όπου εφαρμόζονται φυσικές ή βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, οι οποίες θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα μια πρόσθετη πηγή φυσικού λιπάσματος. Καλό θα ήταν να καθιερωθεί ένα σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η γεωργική κοινότητα θα έπαιρνε οργανικό λίπασμα ΕΜ από τους κατοίκους της πόλης, κι εκείνοι με τη σειρά τους θα αγόραζαν γεωργικά προϊόντα από γεωργούς που εφαρμόζουν βιολογικές ή φυσικές μεθόδους καλλιέργειας.
Σήμερα, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα των απορριμμάτων αποτεφρώνεται, οι αποτεφρωτήρες συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της διαδικασίας διαχείρησης. Ταυτόχρονα με τη καύση των απορριμμάτων όμως, οι αποτεφρωτήρες «καίνε» και τεράστια ποσά ρευστού χρήματος. Δεν μειώνουν απλά τα κρατικά κεφάλαια, αλλά αποτελούν επίσης και μια σοβαρή εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης και ρύπανσης.
Στη πραγματικότητα, ολόκληρη η διαδικασία αποτέφρωσης βρίθει αντιφάσεων και παράδοξων. Καθώς είναι από τη φύση της αυτπονομευτική και αυτό καταστρεπτική, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παράγει οτιδήποτε άξιο λόγου, ενώ δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικά που μπορεί κανείς να πει υπέρ της.
Αντιθέτως η τεχνολογία των ΕΜ έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει την όλη κατάσταση και να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων που θα μπορούσαν στη συνέχεια να διατεθούν για τη κοινωνική πρόνοια και τα πολιτιστικά προγράμματα ή να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση άλλων μορφών τοπικών δραστηριοτήτων.
Αν καθιερώνονταν ένα σύστημα στο οποίο τα οικιακά απορρίμματα που παράγονται καθημερινά από τα νοικοκυριά, καθώς επίσης και από τις γεωργικές, ιχθυοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ανακυκλώνονταν αποτελεσματικά και επέστρεφαν στη γη ως οργανικό λίπασμα, θα μπορούσαμε να καταργήσουμε ολοκληρωτικά τα χημικά