συμπλήρωμα διατροφής

Emhellas στο Facebook
here and here

EM
Research-Organization-

 

 

ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης δείχνει το δρόμο για τις εξελίξεις στη γεωργία-Σημαντική εκδήλωση για τις εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας και τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς

Την ευκαιρία να μάθουν από διακεκριμένους ειδικούς τις τελευταίες εξελίξεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία είχαν χθες (7/2) το μεσημέρι δεκάδες μαθητές και πολίτες, στην Ελευθερούπολη, χάρη στην εκδήλωση που οργάνωσε το 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης στο Αμφιθέατρο του δήμου Παγγαίου.

«Η γεωργία που μας ενώνει» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης και στη διάρκειά της διαφάνηκαν οι προοπτικές που δίνει η «πράσινη γεωργία» σ’ όλον τον πλανήτη –και ειδικότερα στον τόπο μας.
Όπως επισήμανε ο (συνταξιούχος πλέον) καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δαουτόπουλος (μεταξύ των ομιλητών της χθεσινής εκδήλωσης): «η σημερινή χημική γεωργία είναι αδιέξοδη και έχει ημερομηνία λήξης.  Η αγροτική κρίση είναι μπροστά μας!».
Τόσο ο συγκεκριμένος ομιλητής, όσο και οι υπόλοιποι (ο κτηνίατρος/βιοκαλλιεργητής Γρηγόρης Σωφρονιάδης, ο γεωπόνος Γιώργος Κρασσανάκης και η υπεύθυνη διακίνησης των Ενεργών Μικροοργανισμών στην Ελλάδα Κωνσταντίνα Ζαφειροπούλου), τόνισαν πως μόνο με «ριζική αλλαγή των σημερινών καλλιεργητικών πρακτικών» μπορεί να διασφαλίσουν οι αγρότες το μέλλον τους. 
Οι νέες καλλιεργητικές πρακτικές πρέπει να εναρμονίζονται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να αξιοποιούν στο έπακρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως η ηλιακή), ενώ είναι αναγκαίο να λαμβάνονται υπόψη οι επικείμενες κλιματικές αλλαγές.
«Στα επόμενα χρόνια αναμένεται, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, και αύξηση της ζήτησης των αγροτικών προϊόντων.  Οι Έλληνες αγρότες δεν μπορούν ν’ανταγωνιστούν –για ευνόητους λόγους- τους συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά…  Όμως, μπορούν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους παράγοντας αγροτικά προϊόντα με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά…» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Δαουτόπουλος.
Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί
Ως η «Επανάσταση που θα σώσει τη γη» χαρακτηρίζεται η μέθοδος των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ), που σιγά σιγά γίνεται γνωστή και στη χώρα μας –παρόλο που εφαρμόζεται παγκοσμίως συστηματικά πριν από το 1980.  Πρόκειται για μία ανακάλυψη του Ιάπωνα πανεπιστημιακού Τέρουο Χίγκα (από το 1968), που διαπίστωσε την ωφέλιμη δράση ομάδων μικρο-οργανισμών (βακτήρια) όταν συνεργάζονται μεταξύ τους.  Η μέθοδός του έχει θεαματικά αποτελέσματα στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, αλλά και στην ιατρική, την καταπολέμηση της ρύπανσης και των μολύνσεων στο έδαφος και στο νερό, στην καθημερινή ζωή των νοικοκυριών κ.α.  Με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς αποτρέπεται η χρήση χημικών, λιπασμάτων, αντιβιοτικών, τεχνητών απορρυπαντικών κ.λπ.  και δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, ενώ ενισχύεται εξαιρετικά η υγεία ζώων και φυτών και αυξάνεται εντυπωσιακά η παραγωγή.
Ειδικότερα κατά την εφαρμογή των ΕΜ στη γεωργία, αντικαθίστανται οι χημικές μέθοδοι στις καλλιέργειες και επανέρχεται η βιοποικιλότητα στα χωράφια χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Οι ομιλητές (ιδίως Γρηγ. Σωφρονιάδης, Κων. Ζαφειροπούλου, Γιώργ. Κρασσανάκης) επισήμαναν ότι στην Ελλάδα η μέθοδος των ΕΜ εφαρμόζεται από το 2004 και ήδη δεκάδες αγροτικές (σε χωράφια και θερμοκήπια) και κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη τη χώρα έχουν «προσχωρήσει στο κίνημα των ΕΜ», παράγοντας πραγματικά βιολογικά προϊόντα και αυξάνοντας θεαματικά την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.
(Στην Ευρώπη πρωτοπόρες στους ΕΜ είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, όπου η μέθοδος εφαρμόζεται σε γενικότερη κλίμακα).

Το 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης χρησιμοποιεί τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς στα δύο θερμοκήπια που διαθέτει από το 2009, με πρωτοβουλία των γεωπόνων εκπαιδευτικών του και με τη συνεργασία των 36 μαθητών του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
Στο νομό Καβάλας, επίσης, συστηματική χρήση των ΕΜ από το 2007 γίνεται στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στους Νικητές Νέστου.
Μικροί «παραγωγοί»
Στην είσοδο του Αμφιθεάτρου «Δημοκρατία», στην Ελευθερούπολη, οι προσερχόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι οι μαθητές στις ειδικές εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ, στη διάρκεια κάθε σχολικού έτους, όπως βιολογικό κρασί και τσίπουρο, λικέρ και γλυκά κουταλιού!  Τα προϊόντα διατίθενται υπό την επωνυμία «Δέκα με τόνο!» και η πώλησή τους εξασφαλίζει στα παιδιά την ετήσια περιβαλλοντική εκδρομή τους.

Την ευθύνη της επιτυχημένης εκδήλωσης είχε η γεωπόνος – εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑΛ Γεωργία Καραβίτη, με τη βοήθεια των συναδέλφων της Χρυσάνθης Παπαχίντζου και Πασχάλη Βαζακίδη και με την αμέριστη συμπαράσταση του πρωτοπόρου Διευθυντή του Σχολείου Φώτη Λαζαρίδη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Σταμάτης Ματσάγκος, ο Γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος, ο Διευθυντής Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ.α.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε ξενάγηση στα θερμοκήπια και στο μικρό οινοποιείο του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης.

Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης

Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης

Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης

Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΠΑΛ Ελευθερούποληςabcert

Πιστοποιητικό του άρθρου 29 παρ 1 του κανονισμού (ΕΚ)
Αρ 834/2007
και αρ 889/2008

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

1/2/3/4

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΜ Α
download as word